top of page

הטיפול בבריחת שתן

ד"ר מירב בנצקי מומחית ברפואת משפחה- מכבי שירותי בריאות

ישנם טיפולים שונים ומגוונים לבריחת שתן והם מותאמים על פי הסיבה לבריחת השתן.

הבסיס לטיפול הינו שינוי התנהגותי ופעילות גופנית. טיפול תרופתי והתערבותי הינו תוספת לכאלה שזקוקים.

שינוי התנהגותי-מומלץ להפחית בצריכת מוצרים היכולים לגרום להשתנת יתר כגון: צריכת הקפה, התה והאלכוהול.

כמו כן,ישנן תרופות שונות אשר יכולות לגרום לאפקט משתן ויש להיוועץ ברופא/ המטפל/ת בעניין הצורך בהם,העברתם לשעות היום ולא בשעות הערב או מציאת פתרונות חליפין במידה וניתן ויש בכך צורך.

הימנעות משתיה איננה מומלצת מכיוון שיכולה לגרום לעצירות שמחמירה כשלעצמה בריחת שתן.

אולם מומלץ לנסות והפחית את מינון השתייה לקראת שעות הערב כדי להוריד את תדירות הקימה לשירותים בלילה.

במקרים של "שלפוחית רגיזה" ניתן לבצע תוכניות מיוחדות ל"אימון שלפוחית" בה ניתן  ללמוד לדכא את הדחף למתן שתן על ידי כיווץ של שרירי האגן (והרפיה הדרגתית) ו/או על ידי הסחות דעת כגון פעילות מנטלית מודרכת (חישוב מספרים, שיחה). 

טיפול בגורמים הפיכים- יש לאבחן ולטפל בגורמים הפיכים שיכולים להוות גורם לבריחת שתן או להחמרתה כגון זיהום בדרכי השתן, עצירות, משקל יתר, סכרת לא מאוזנת, קשיי ניידות ודום נשימה בשינה.  

חיזוק שרירי רצפת אגן- בבריחת שתן בייחוד ממקור של היחלשות שרירי רצפת אגן, מומלץ לבצע חיזוק במסגרת פיזיותרפיית רצפת אגן הניתנות גם דרך קופות החולים. אחת השיטות הנפוצות הן תרגילי שיטת KEGEL אשר מומלץ לבצע מידי יום. לדוגמא: ניתן לבצע כ- 45 כיווצים של העלאת שרירי רצפת האגן ביום המחולקים לשלושה סטים של 15.

מתחילים מכיווצים של שנייה או שתיים ועולים לכיווצים של עשר שניות. לעיתים חולפים מספר שבועות עד שרואים שיפור.

קטטר ואביזרי איסוף שתן- במקרים של חוסר יכולת של התכווצות השלפוחית ניתן להשתמש באביזרים המרוקנים את השלפוחית (כגון קטטר או פנרוז) ובכך מונעים טפטוף לא רצוי הנגרם עקב אגירת השתן. בנוסף ישנו גם קליפ הסוגר את פתח האורטרה מבחוץ ויש להשתמש בו רק במקרים מסוימים ובהמלצת רופא/ה.

מוצרי ספיגה-מוצרים אלו מאפשרים להמשיך בחיי השגרה היומיומיים ולקבל מענה לבעיה בצורה דיסקרטית ונוחה.

ישנו מגוון רחב של מוצרי ספיגה המתאימים לבעיית בריחת השתן בדרגות החומרה השונות החל מפדים לטפטוף קל, תחתוני מגן ועד מכנסונים לספיגה מירבית למקרים של אי שליטה מלאה. למטופלים עם בעיה פונקציונלית מומלץ להנגיש  כמה שניתן את היכולת לתת צרכים כגון על ידי סיר לילה הקרוב למיטה.

טיפול תרופתי- ישנן תרופות אשר תפקידם להרפות את כיווץ שרירי השלפוחית ובכך מסייעת לבעיית ההתכווצות הלא רצונית של שרירי השלפוחית במקרים של "שלפוחית רגיזה". מדובר בתרופות מרשם ויש להיוועץ עם הרופא/ה מטפל/ת לגבי יתרונות וחסרונות הטיפול והתאמתו לתלונה הספציפית. בנוסף ישנה אפשרות של הזרקת בוטוקס לשריר השלפוחית אשר גורם גם הוא להרפייתו.

אביזרי תמך לרצפת האגן- במקרים של בריחת שתן במאמץ אצל נשים, ניתן להתאים סוג של פרוטזת סיליקון (פסארי) שניתן להחדיר לנרתיק בכדי ללחוץ על צוואר השלפוחית. את האביזר יש להתאים לאחר ייעוץ גניקולוגי/ אורולוגי אצל אנשי מקצוע שמומחים בתחום.

טיפול ניתוחי- אצל נשים שממשיכות לסבול מבריחת שתן קשה במאמץ אשר לא השתפרה תחת הטיפולים השמרניים, ניתן לשקול ניתוח אורוגניקולוגי שמשפרת את התמיכה באורטרה וצניחת איברי האגן המחמירים את בריחת השתן . במקרים מורכבים של חוסר שליטה ישנם טיפולים חדשניים המשלבים גם קוצבים.

לסיכום,ישנם טיפולים רבים ומגוונים לבעיית בריחת השתן. ישנה חשיבות לאבחון סוג בריחת השתן על מנת לתת את הטיפול ההולם לבעיה זו. לייעוץ והכוונה אישית בנושא ניתן ליצור איתנו קשר.

bottom of page